De ce vin veganii dupa tine si de ce nu ar trebui sa te impotrivesti

Implica-te distribuind...Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

De ce vin veganii dupa tine si de ce nu ar trebui sa te impotrivesti

De cel putin cateva ori pe an, poti vedea, online sau in mass media, un numar foarte mare de oameni socati, nervosi, eventual protestand in public fata de modul in care oamenii trateaza celelalte fiinte alaturi de care traim pe aceasta planeta. Fie ca e vorba de un animal terestru (girafe, lei, gorile,etc) fie ca e vorba de animale acvatice (delfini, balene,etc) vei putea observa un numar imens de oameni incercand sa le ia apararea. In fiecare an avem un caz Harambe, un caz Marius, un caz Cecil si in fiecare zi auzim despre eforturile unor voluntari de a salva animale. Si totusi , majoritatea acestor oameni nu sunt vegani. Dupa ce se declara indignati, comenteaza sau actioneaza fata de cazurile acestor animale, ei cer, de cel putin trei ori pe zi, uciderea altor animale. De ce? De unde provine acest comportament confuz in ceea ce priveste animalele?

Chiar daca din instinct, majoritatea oamenilor vor sa ajute o alta fiinta atunci cand este in pericol sau atunci cand sufera, societatea, cultura, religia si traditiile ne conditioneaza de indata ce ne nastem. Ni se spune ca trebuie, ca este necesar sa impunem moarte, suferinta si durere asupra unor specii intregi, pentru ca ele reprezinta “hrana”, “imbracaminte” si tot felul de alte “produse necesare”.

Acest comportament confuz face ca:

In Romania, ucidem anual peste 725.000 de vacute, peste 5.759.000 de porci, peste 7.354.000 de oi si capre si peste 254.858.000 de pasari. Pentru a intelege mai bine dimensiunea nedreptatii: in fiecare zi ucidem aproximativ 1.017.787 animale sau 42407 animale pe ora sau 706 animale pe minut.

La nivel mondial cifrele sunt si mai inspaimantatoare si cu greu le putem intelege sau chiar imagina. In cursul unui singur an, se ucid peste 150.000.000.000 de animale, sau peste 416.000.000 de animale in fiecare zi, sau peste 17.000.000 de animale in fiecare ora, sau peste 290.000 de animale pe minut.

Numarul animalelor acvatice nu este cunoscut, dar este cu mult mai mare decat cel al animalelor terestre. Se estimeaza ca este de ordinul trilioanelor (un trillion = o mie de miliarde)

Veganii nu incearca sa faca altceva, decat sa va spuna, sa va arate ca acest masacru nu este necesar, ca putem trai sanatosi si fericiti fara a face rau acestui numar imens de animale. Incearca sa arate celorlalti oameni ca pot pune in practica ceea ce deja cred: ca a impune durere, suferinta si moarte asupra altora, in absenta necesitatii, este un lucru gresit si ca nu exista niciun conflict intre noi si animale care ar putea justifica comportamentul nostru actual fata de animale.

Suntem diferiti de animale in multe privinte, dar ceea ce avem in comun conteaza, si anume capacitatea de a simti, de a avea preferinte, dorinte, de a simti placerea si durerea, dragostea si grija unei mame pentru copiii sai, s.a.m.d. Phillip Wollen are dreptate cand spune ca in ceea ce priveste capacitatea de a simti durerea si teama nu este nici o diferenta intre un porc, caine sau un copil uman. Atat conteaza. Animalele nu dau vreun examen care sa le testeze capacitatea de a avea caracteristici specifice omului (gandirea abstracta, capacitatea de a compune poezii, muzica, de a fabrica unelte, etc) Ele nu trebuie sa inteleaga lumea in acelasi mod ca si noi, nu trebuie sa aiba aceleasi aspiratii, nu trebuie sa ne inteleaga pe noi, pentru ca viata lor sa aiba valoare. Viata are valoare prin simpla ei existenta. Oamenii au diferite personalitati, diferite teluri in viata, diferite pasiuni, dar cu totii impartasesc dorinta de a evita durerea, suferinta si moartea. La fel este si in cazul celorlalte fiinte constiente. Cu totii ne zbatem la fel in fata mortii, cu totii suferim si ne bucuram, chiar daca pentru lucruri diferite.

Treptat, de-a lungul timpului, ne-am dat seama ca viata are aceeasi valoare, indiferent de trupul in care se afla. Ne-am dat seama ca viata unei femei are aceeasi valoare cu cea a unui barbat, chiar daca timp de milenii aceasta a fost considerata inferioara. Ne-am dat seama ca viata unui om care este de alta rasa este la fel de importanta, chiar daca acum cateva sute de ani ai fi putut fi etichetat ca nebun afirmand asemenea lucruri. Ca si societate, ne-am zbatut (de cele mai multe ori timp de secole) pentru egalitate. Continuam sa facem si acum acelasi lucru. Traim vremuri istorice in care se recunoaste egalitatea in drepturi ale persoanelor cu alta orientare sexuala. Este timpul sa extindem dreptul (fundamental) la viata si altor specii. Este timpul sa fim vegani. Veganismul nu este altceva decat o miscare de pace pentru toti, o miscare de dreptate care nu se opreste la granita speciei.

A fi vegan inseamna a privi lumea in cu totul alt mod, intr-un mod nonviolent (pe atat cat este posibil), avand la baza principiul egalitatii vietii, indiferent ca e vorba de specia, rasa, sexul, clasa sociala a cuiva, etc. Avand in vedere ca nu mai este necesar (precum era in trecut) sa exploatam alte fiinte pentru a putea supravietui , este timpul sa nu ne mai ascundem, sa nu mai fugim de obligatiile noastre morale, sa punem in actiune ceea ce deja credem – ca placerea nu poate fi o justificare pentru a provoca suferinta si moarte altora.

Implica-te distribuind...Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *